3 činjenice o sushiju koje trebaš znati

Sushi osvaja srca ljubitelja hrane diljem svijeta. Osim što je neodoljivo ukusan, sushi je i bogato kulturno iskustvo čija povijest, tehnike pripreme i značenja sežu duboko u japansku tradiciju. Upoznaj se sa tri činjenice koje bi svaki ljubitelj sushija trebao znati:

Sushi se jede od tamnije prema svjetlijoj ribi

Priprema sushija zahtijeva preciznost, vještinu i strpljenje. Majstori sushija, poznati kao “itamae” ili “sushi chefovi”, provode godine učenja i usavršavanja svojih tehnika kako bi postigli savršen balans okusa, tekstura i estetike u svakom zalogaju. Priprema sushija je prava umjetnost koja se prenosi kroz generacije, a konzumacija sushija ima i svoj redoslijed.

Sushi


Sushi se jede od tamnije prema svjetlijoj ribi. Nekoliko je razloga tome, a među prvima je okus i intenzitet. Općenito, tamnije ribe imaju jači i intenzivniji okus u usporedbi sa svjetlijim ribama. Početak s tamnijim ribama omogućuje nepcu da se prilagodi jačem okusu prije nego što prijeđe na nježnije i blaže okuse svjetlijih riba. Također, važna je tekstura. Tamnije ribe, poput tune ili skuše, obično imaju čvršću teksturu u usporedbi sa svjetlijim ribama poput lososa. U japanskoj kulturi ravnoteža u okusima iznimno je cijenjena zato svaki zalogaj mora težiti stvaranju balansa.

Sushi se ne radi isključivo s ribom

Iako mnogi od nas prvo pomisle na komade svježe ribe preko rižinih kuglica kada čuju riječ “sushi”, zapravo postoji mnogo više varijacija ovog jela. Sushi može biti napravljen s različitim vrstama mesa, povrća, voća i morskih plodova. Primjerice, popularni su i vegetarijanski sushi roll-ovi sa sastojcima poput avokada, krastavca i tofua.

Vege sushi

 

Sushi nije uvijek sirov

Iako je sirova riba najpoznatiji sastojak sushija, postoji nekoliko varijanti ovog jela koje uključuju termički obrađene sastojke. Na primjer, nigiri sushi se često priprema s termički obrađenom ribom poput lososa ili tune.

nigiri

Sushi nije samo obrok – to je iskustvo koje slavi bogatstvo japanske kulture, vještinu majstora sushija i zadovoljstvo okusa. Bez obzira na to jeste li tek početnik ili iskusni ljubitelj sushija, ove činjenice dodatno obogaćuju vaše gastronomsko putovanje kroz svijet sushija.